Orta Doğu’da Tansiyon Yükseliyor: İsrail’in Şam’daki İran Konsolosluğunu Vurması Sonrası

featured

İsrail ve İran Arasındaki Gerilim Artıyor

İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğunu vurması sonrası, Orta Doğu’da tansiyon hızla yükseliyor. İsrail, 1 Nisan’da gerçekleştirdiği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişinin ölümüne neden olmuştu.

İran’ın Misilleme Tehdidi

İran, hızla misilleme yapacağını duyurarak olaydan ABD’yi de sorumlu tutmuştu. İran basınında, Tahran yönetiminin ABD’ye İsrail hedeflerini vuracağına dair bilgi verdiği iddia edilmişti. ABD ise İran’ın gelecek hafta Orta Doğu’daki İsrail ve ABD hedeflerine saldırı düzenlemesini beklediğini açıkladı.

ABD’nin Hazırlıkları

Kanala konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, ABD’nin alarm durumuna geçtiğini ve İran’dan gelecek bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını belirtti. ABD ve İsrail, Tahran’ın nasıl bir manevra yapabileceğini öngörmek için birlikte çalışıyor.

Endişeler ve Senaryolar

Washington’a göre, en kötü senaryo İran’ın İsrail’i doğrudan vurması olabilir. Böyle bir misillemenin bölgesel çapta savaşı tetikleyebileceği endişesi taşınıyor. Bölgedeki İran destekli grupların, ABD üslerine düzenlediği saldırılar da kaygı yaratmaya devam ediyor.