Otoyol ve Köprü Ücretlerine Yapılan Zam Nakliyecileri İsyan Noktasına Getirdi

featured

Otoyol ve Köprü Ücretlerine Yapılan Yüksek Zamlar

Son dönemde yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadele eden toplum, otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki yüksek zamlarla bir kez daha zor bir dönem yaşıyor. Kamuya ait otoyol ve köprüler ile Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılan otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine 1 Ocak’ta yüzde 76 ile yüzde 50 oranında zam yapıldı. Daha da şaşırtıcı olan ise, bu ücretlerin 15 Mayıs tarihinden itibaren bir kez daha artırılmış olması.

Nakliyecilerin Tepkisi

Otoyol ve köprülerdeki bu ciddi zamlar özellikle işleri gereği bu yolları sıkça kullanan nakliyecileri isyan noktasına getirdi. Gebze Nakliyeciler Garajı’nda bekleyen şoförler, durumu şu sözlerle dile getirdi:

  • Oğuzhan Kaptan: “Zamlar Türkiye genelinde herkesi etkiliyor. İzmir’den çıkıyoruz otobana bağlanıyoruz, buradan Osmangazi Köprüsü’nden geçiyoruz, Kuzey Marmara’dan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiyoruz. Zamdan önce 3 bin 800 lira ödüyordum. Sadece köprüye, yola değil ki mazota da zam oluyor, yedek parçaya zam oluyor biz de haliyle karşı tarafa yansıtmak zorundayız.”
  • Şenol Candar: “Zam yapıldığı tarihe kadar Yavuz Sultan Köprüsü’ne 500 lira ödüyorduk, şu an 750 lira olmuş. Her şeye zam geliyor. Köprüye yıl başında zam yapıldı, şimdi yine zam oldu yüzde 50. Bu gidişin sonu yok.”
  • İsmail Candar: “Dün akşam ben Orhangazi’den Gemlik’ten otobana girdim 700 lira ödüyordum, dün 900 lira ödedim. Zaten 4’de 3’ünü yakıta verdim. Bu sefer ben Ödemiş’ten buraya bir kuruş para kazanmadan gelmiş oldum.”
  • Serdar Türk: “Zamdan önce Hatay’dan başlıyoruz Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kadar geliyoruz. Zamdan önce buraya gidip gelme 3 bin 500 lira tutuyordu, şimdi 6 bin lira oldu. Niğde otobanından geçiyoruz, sonra Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ödeme yapıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu’nden geçmiyoruz biz. Eski yoldan gidiyoruz.”

Sürücülerin Tepkisi

Zamların ardından sürücüler, pahalı olduğu için Osmangazi Köprüsü’nden geçmek yerine Eskihisar’daki feribotlara yönelmeye başladı. Zamlardan memnun olmayan sürücüler tepkilerini şu şekilde dile getirdi:

  • “Köprü yapıldığından beri ya bir ya da iki kere geçtim. Çok yüksek maliyetlerden dolayı köprüden geçmiyoruz.”
  • “Çok yüksek paralar olduğu için mecburen feribotu kullanmak zorunda kalıyoruz. Her şeye zam geldiği için artık alıştık.”
  • “Her gün zam geliyor. Alıştık artık. Hükümet yemeye içmeye devam ediyor, bizlere yükleniyor. Alıştık artık.”
  • “Köprülerdeki, otobanlardaki zamlardan dolayı zaten feribotlar şişmeye başladı. Artık gemiler de yetişmiyor. Burada bekliyoruz.”