İsrail ve Hamas Arasında Yeni Bir Esir Takası Mutabakatı İçin Görüşme Yapıldı

featured

Tel Aviv ile Hamas Arasındaki Görüşme Varşova’da Gerçekleştirildi

İsrail basınında çıkan haberlere göre, Tel Aviv ile Hamas arasında yeni bir esir takası mutabakatına varılması kapsamında yapılan görüşmenin Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirildi. Görüşme, daha önceki takas görüşmelerine kıyasla daha uzun, karmaşık ve zorlu geçmesi beklenen Barnea, Al Sani ve Burns tarafından gerçekleştirildi.

Görüşmelerin Süresi ve İlerlemeler Hakkında Bilgi Verilmedi

Görüşmelerin ne kadar süreceği veya şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine ilişkin ise henüz bilgi verilmedi. Ancak, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda 24 Kasım’da İsrail ile Hamas arasında “insani ara”yı da kapsayan bir esir takası mutabakatına varıldığı hatırlatıldı. Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen “insani ara” kapsamında Gazze Şeridi’ndeki 83 İsrailli esir ile İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı.

İsrail Hükümeti Üzerinde Hamas ile Yeni Bir Esir Takası Mutabakatına Varılması Yönünde Artan Baskılar

İsrail askerlerinin Gazze’de ellerinde beyaz bayrak taşımalarına rağmen yanlışlıkla 3 İsrailli esiri öldürdüğünün ortaya çıkmasının ardından, Tel Aviv yönetimi üzerinde Hamas ile yeni bir esir takası mutabakatına varılması konusunda baskılar artmıştı. Hamas’ın elinde halen 100’den fazla İsrailli esir olduğu tahmin ediliyor.