İsrailli yetkililer Biden yönetimine iki devletli çözüm konusunda konuşmama çağrısı yaptı

featured

İsrailli ve ABD’li yetkililerden alınan bilgilere göre…

Times of Israel gazetesinin isimleri açıklanmayan İsrailli ve ABD’li 4 yetkiliye dayandırdığı habere göre, İsrailli yöneticiler özel görüşmelerinde Biden yönetiminden iki devletli çözüm hakkında konuşmamalarını istedi.

Netanyahu’nun etkisiz olduğu düşünülüyor

ABD’li bir yetkili, mesajın yalnızca Washington’un “siyasi amaçlı bir kampanya” yürüttüğünü düşündüğü için Biden yönetiminde etkisi sınırlı olan Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından iletilmediğini belirtti. İki İsrailli yetkili ise aralarında Benny Gantz ve muhalefet lideri Yair Lapid’in de bulunduğu diğer Savaş Kabinesi üyelerinin de Biden yönetiminin iki devletli çözüm ihtiyacına ilişkin yeniden canlanan söyleminden rahatsızlıklarını dile getirdiğini aktardı.

Hamas saldırısına gönderme yapıldı

İsrailli yetkililerden biri Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına işaret ederek, “7 Ekim’de yaşananlardan sonra iki devletli çözüm Hamas’a bir ödüldür.” ifadelerini kullandı.

İsrail iki devletli çözüme yanaşmıyor

Kuruluşundan bu yana Filistin topraklarını işgal etmeyi sürdüren İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Filistin topraklarının bir kısmını işgal ettiği kabul ediliyor. İsrail, tarafların 1967’deki sınırlarına döndüğü, başkenti Doğu Kudüs olan, tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören ve uluslararası toplumun da kabul ettiği iki devletli çözüme yanaşmıyor.

Biden, İsrail’in uzun vadeli çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini söylemişti

ABD Başkanı Joe Biden, 12 Aralık’ta yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombalamalar nedeniyle dünyanın desteğini kaybetmeye başladığını ve Netanyahu’nun uzun vadeli bir çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini söylemişti.

İsrail hükümeti bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini açıkladı

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 13 Aralık’ta yaptığı paylaşımda, Tel Aviv’in, “bir Filistin devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceğini” ifade etmişti.