TCMB Politika Faizini Artırdı: Yüzde 42,50’ye Çıktı

featured

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,50 seviyesine çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,50’ye yükseltti. TCMB duyurusunda, kurulun parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı hedeflediği belirtildi. Kurulun, sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceği ifade edildi.

Analistler: TL Açısından Destekleyici Bir Gelişme

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’nin politika faizini beklentilere paralel olarak artırmasının TL açısından destekleyici bir gelişme olduğunu belirtti. Bürümcekçi, ileriki dönemde kurlarda kontrollü ve ılımlı değer kaybının süreceği varsayımıyla enflasyonun aylık artış eğiliminin zayıflamasını sürdürebileceğini ifade etti. Buna karşılık yıllık enflasyonun mayıs sonuna kadar yukarı yönlü seyredeceği öngörüsünde bulundu.

Politika Faizi Beklentisi: Yüzde 45,00’a Ulaşması ve Korunması

Bürümcekçi, politika faizinin reel olarak seviyesini takip eden gelecek 12 ay enflasyon beklentisinin gerilemeye devam etmesini beklediğini söyledi. Bu doğrultuda, Bürümcekçi, politika faizinin önümüzdeki ay yüzde 45,00’a ulaşmasıyla birlikte faiz artırım sürecinin sonlandırılmasını ve bu seviyenin gelecek yıl ortasına kadar korunmasını beklediğini ifade etti.

Yeni Yılda Yatırımcı Girişi Muhtemel

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin sıkılaştırma döngüsünü mümkün olan en kısa sürede tamamlama sözü verdiğini belirtti. Drimal, TCMB’nin ocak ayında politika faizini 250 baz puan daha artırarak yüzde 45 seviyesine çıkaracağı beklentisiyle uyumlu olduğunu ifade etti. Drimal, TL’nin yeni yılda carry trade fırsatı sunarak önemli miktarda yatırımcı girişi sağlamasının muhtemel olduğunu vurguladı.