İngiltere Merkez Bankası Politika Faizini Sabit Tutma Kararı Aldı

featured

Para Politikası Kurulu Üyeleri Oybirliği Sağlamadı

Üç Üye Politika Faizinin Artırılması Tavsiyesinde Bulundu

İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, üyeler 6’ya 3 oy ile politika faizini sabit tutmaya karar verdi. PPK tutanaklarında, üç üyenin politika faizinin 25 baz puan artırılarak yüzde 5,50’ye çıkarılması yönünde görüş bildirdiği kaydedildi. Ancak, çoğunluk politika faizini değiştirmemeye karar verdi.

İstikamet Belirlendi: Faiz 2024’e Kadar Sabit Kalacak

2026 Sonunda Faiz Oranı Yüzde 4,25’e Düşürülecek

PPK tutanaklarında, Bankanın işaret ettiği istikamete ilişkin koşulların, politika faizinin 2024’ün üçüncü çeyreğine kadar yüzde 5,25’te kalması ve 2026 sonunda kademeli olarak yüzde 4,25’e düşürülmesi yönünde olduğu ifade edildi. Ayrıca, geçiş döneminin ilk yarısında gayrisafi yurt içi hasılanın yatay seyretmesinin ve gelecek yılın başından itibaren ekonomide gevşemenin artmasının beklendiği aktarıldı.

Ekonominin Büyümesi ve Enflasyon Beklentileri

Ekim Ayında İngiliz Ekonomisi Daraldı

Tutanaklarda, İngiliz ekonomisinin ekim ayında yüzde 0,3 daraldığı belirtildi. Bununla birlikte, iş gücü piyasasında bir miktar gevşeme görüldüğüne dair işaretler olduğu ifade edildi. Enflasyonun ise 2025 sonunda yüzde 2’lik hedefe geri dönmesi ve sonrasında hedefin altına düşmesi öngörüldü. Tutanaklarda ayrıca, çekirdek enflasyonun yıl sonunda mevcut seviyesinde kalması, hizmet sektörü enflasyonunun baz etkisiyle geçici olarak yükselmesi bekleniyor. İngiliz ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,5 büyüme kaydetmesi ve gelişen ekonomiler arasında ayrışmanın artması da vurgulandı.

Küresel Talep ve Mal Fiyatları Etkisi

Tutanaklarda, Orta Doğu’daki gerilimlere rağmen Brent petrolün varil başı fiyatının azaldığı belirtildi. Varil başına fiyatın PPK’nin kasım toplantısından bu yana yaklaşık yüzde 17 düşerek 75 dolara gerilediği ifade edildi. Bu düşüşte, küresel talebin azalmasının etkili olduğu bildirildi. Ayrıca, temel mal fiyatları enflasyonunun önümüzdeki çeyreklerde daha da düşeceği tahmin ediliyor. Bunun nedeni, baz etkileri ve küresel mal fiyatları enflasyonundaki düşüşün yansıması olarak görülüyor.

İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde piyasa beklentisinden daha fazla yavaşlama gösterdi. Banka, enflasyonu yüzde 2’ye çekmeyi ve bu seviyede korumayı hedefliyor.