Emtia Piyasasında Dalgalanma

featured

Ocak Ayında Emtia Piyasasındaki Dinamikler

Ocak ayında emtia piyasasında farklı dinamiklerin etkisiyle karışık bir seyir izlendi. Fed’in para politikasındaki belirsizlikler, jeopolitik riskler, üretim tahminleri, hava ve iklim olayları ile Çin ekonomisine dair gelişmeler piyasayı etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı.

Merkez Bankalarının Faiz İndirimleri

Önemli merkez bankalarının faiz indirimleri konusunda belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etti. ABD’de açıklanan veriler, iş gücü piyasasının sıkılığını koruduğunu gösterirken, enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi de varlık fiyatlarını etkileyen ana etkenlerden biri oldu.

Değerli Metallerde Satış Baskısı

Ocak ayında en fazla satış baskısının görüldüğü emtia grubu değerli metaller oldu. Altın, gümüş, platin ve paladyum değer kaybetti. Bu durumda güçlenen dolar ve tahvil faizlerindeki artışın etkisi olduğu belirtiliyor. Ayrıca, paladyum fiyatları elektrikli araçların yaygınlaşmasının normal otomobillere talebi azaltabileceği endişeleriyle düştü.

Baz Metallerde Karışık Seyir

Baz metallerde ise karışık bir seyir izlendi. Bakır ve kurşun fiyatları artarken, alüminyum, çinko ve nikel fiyatları düştü. Küresel imalat sanayi aktivitesine ilişkin belirsizlikler talep endişelerini öne çıkardı. Özellikle bakır açığının olduğu belirtilirken, Çin’in bakır talebinin güçlü olduğu vurgulandı. Ayrıca, Avrupa ve Hindistan gibi ülkeler de yeşil ekonomiye yönelik hamlelerinde bakıra ihtiyaç duyuyorlar.

Brent Petrolde Yükseliş

Brent petrol fiyatları stoklardaki düşüş ve Orta Doğu’daki gerginliklerle yükseldi. ABD’de petrol talebinin arttığına işaret eden veriler ve Çin’deki ekonomik toparlanma sinyalleri de petrol fiyatlarını destekledi. Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yayımlanan rapora göre, küresel petrol talebinin bu yıl ve 2025’te artacağı öngörülüyor.

Tarım Grubunda Dalgalanmalar

Tarım grubunda buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarında düşüş görüldü. Bunun yanı sıra pamuk, kahve, şeker ve kakao fiyatlarında ise yükselişler yaşandı. Özellikle küresel pamuk üretiminin azalacağına yönelik öngörülerle pamuk fiyatları yükseldi. Hindistan’da şeker üretiminin azalması ve Tayland’da şeker üretimi tahminlerinin düşmesi de şeker fiyatlarını etkiledi. Kakao fiyatları ise olumsuz hava koşullarının rekolteyi etkilemesi ve El Nino hava olayının endişeleriyle yükseldi.

Emtia piyasasında yaşanan bu dalgalanmalar, birçok faktörün etkisiyle gerçekleşti. Jeopolitik riskler, merkez bankalarının faiz politikaları, talep ve arz dengesi gibi unsurlar, emtia fiyatlarını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.