Filistinli Yazar ve Şairler İsrail Saldırılarında Hayatını Kaybetti

featured

Gazze Şeridi’ndeki Saldırılarda Filistin Edebiyat Camiasının Ünlü İsimleri Yaşamını Yitirdi

Gazze Şeridi’ne 78 gündür süren saldırılar sırasında İsrail güçleri, çocuklar, kadınlar, gazeteciler, sağlık personeli, BM çalışanları dahil olmak üzere sivilleri hedef aldı. Bu saldırılarda Filistin edebiyat camiasının birçok ünlü yazarı ve şairi de hayatını kaybetti.

Ömer Faris Ebu Şaviş

Filistinli şair ve yazar Ömer Faris Ebu Şaviş, saldırıların başladığı 7 Ekim’de Gazze’deki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yaşamını yitirdi. Ebu Şaviş, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok ödüle layık görülen başarılı bir isimdi.

Said Talal ed-Dehşan

Filistinli uluslararası hukuk uzmanı ve yazar Said Talal ed-Dehşan, İsrail’in yaşadığı mahalleyi bombalaması sonucu 11 Ekim’de hayatını kaybetti.

Yusuf Davas

Filistinli yazar, gazeteci ve fotoğrafçı Yusuf Davas, 14 Ekim’de İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki ailesinin evine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Davas, gelecek vadeden bir yazar olarak tanınıyordu.

Abdullah Akkad

Filistinli yazar Abdullah Akkad, 16 Ekim’de İsrail güçlerinin Han Yunus’taki evine düzenlediği bombardımanda eşi ve çocuklarıyla birlikte hayatını kaybetti.

Cihad Süleyman Masri

Cihad Süleyman Masri, İsrail’in Han Yunus’a yönelik bombardımanında aldığı yaralar sonucu 17 Ekim’de hayatını kaybetti. Masri, tarihçi ve üniversite profesörü olarak katkılarıyla tanınıyordu.

Hiba Kemal Ebu Nada

Filistinli ünlü şair ve roman yazarı Hiba Kemal Ebu Nada, İsrail’in bombalarıyla Gazze’nin güneyinde hayatını kaybetti. Ebu Nada, “Oksijen Ölüler İçin Değildir” adlı romanıyla tanınıyordu ve birçok ödül kazanmıştı.

Abdulkerim Haşhaş

Yazar Abdulkerim Haşhaş, birçok aile üyesiyle birlikte 23 Ekim’de Gazze’de öldürüldü. Haşhaş, Filistin halk mirası üzerine yazılarıyla ve gelenekler hakkındaki araştırmalarıyla tanınıyordu.

İnas es-Saka

Filistinli tiyatro oyunu yazarı İnas es-Saka, çocuklarıyla birlikte Gazze’de sığındıkları binanın İsrail güçleri tarafından hedef alınması sonucu 31 Ekim’de hayatını kaybetti.

Şehade el-Buhbahan

Filistinli şair ve eğitim araştırmacısı Şehade el-Buhbahan, 6 Kasım’da İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında torunuyla birlikte öldü.

Mustafa es-Savvaf

Yazar ve gazeteci Mustafa es-Savvaf, 18 Kasım’da İsrail’in evine düzenlediği saldırıda ailesiyle birlikte hayatını kaybetti. Savvaf, Filistin siyaseti üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

Nureddin Haccac

Şair ve yazar Nureddin Haccac, 2 Aralık’ta İsrail’in Gazze’deki evine düzenlediği hava saldırısında öldü. Haccac, birçok tiyatro oyunu ve romanın yazarıydı.

Rıfat el-Arir

Aktivist, yazar, şair, çevirmen ve Gazze İslam Üniversitesi Profesörü Rıfat el-Arir, İsrail bombardımanında 6 Aralık’ta hayatını kaybetti. Arir, Filistin siyaseti ve Gazze halkının direnişi hakkında kitaplar yayımlamıştı.

Salim en-Naffar

Ünlü şair Salim en-Naffar, 7 Aralık’ta İsrail’in Gazze’deki evine düzenlediği hava saldırısında ailesiyle birlikte öldü. Naffar, Filistinlilerin hayatta kalma mücadelesi hakkında şiirler yazan bir isimdi.