İran, Basra Körfezi’ndeki Adaların Müzakereye Açık Olmadığını Belirtti

featured

Eski Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Rızai’nin Açıklamaları

Eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Rızai, Fas’ın Marakeş kentinde yapılan 6. Rus-Arap Forumu sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde yer alan Basra Körfezi’ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin ifadeleri değerlendirdi. Rızai, bu konuda yapılan müzakerelerin söz konusu olmayacağını ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin aşırı taleplerinin kendileri için faydalı olmayacağını belirtti.

Ortak Açıklamada Adaların Uluslararası Hukuk Kuralları Çerçevesinde Çözülmesi İsteniyor

Fas’ta düzenlenen 6. Rus-Arap Forumu’nun ardından yayımlanan ortak açıklamada, Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmazlığın uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Adaların İran’ın Egemenliği Altında Olduğu Savunuluyor

İran, Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili olarak tarihsel olarak haklara sahip olduklarını savunuyor. İran’a göre, adaların İngiliz işgali altında olduğu dönemde İran hakimiyeti ele geçirdi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin adalara hakimiyet iddiasında bulunması mümkün değil.

BAE’nin İran’ı “İşgalci” Olarak Nitelendirdiği Adalar

Birleşik Arap Emirlikleri ise adalara askeri güçlerini konuşlandıran İran’ı “işgalci” olarak nitelendiriyor ve adalardaki hak iddiası üzerinde Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor.

Rusya’nın Müzakere Çağrıları

Rusya daha önce de adalarla ilgili müzakere çağrısı yapmıştı. Ancak İran, Rusya’nın İran’ın toprak bütünlüğüne müdahalesinin tekrarlanmaması gerektiğini belirtmişti.