Kadın Gazetecilere Yönelik Çevrimiçi Tehditler Artıyor

featured

Uluslararası Konferansta Uyarı: Tehditler Giderek Artıyor

Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ) araştırma direktörü Julie Posetti, İtalya’da düzenlenen bir konferansta kadın gazetecilere yönelik çevrimiçi tehditlerin arttığını vurguladı.

Kadınlar Çevrimiçi Ortamda Daha Fazla Tehditle Karşılaşıyor

Posetti, çevrimiçi şiddetin çevrimdışı zarara dönüşmesi riskine dikkat çekerek, kadınların çevrimiçi ortamda daha büyük tehditlerle karşılaştığını ve bu tehdit türlerinin arttığını belirtti.

Zehirli Ortam: Büyük Teknoloji Şirketleri Suçlandı

Posetti, “zehirli ortamın” büyük teknoloji şirketleri tarafından kolaylaştırıldığını ve bu şirketlerin sorumluluk almamakla suçlandığını ifade etti.

Araştırma Sonuçları Çarpıcı

UNESCO/ICFJ tarafından yapılan 2022 araştırmasına göre, görüşülen kadın gazetecilerin dörtte üçü işleriyle bağlantılı olarak çevrimiçi şiddet veya istismara maruz kaldıklarını belirtti. Araştırmada 125 ülkeden 900 gazeteciyle görüşüldü.

Çevrimiçi Saldırılarda Farklı Tehdit Türleri

Konferansta, çevrimiçi saldırılar arasında hakaretler, cinsiyetçi ve cinsel yorumlar, gazetecilere ve ailelerine yönelik ölüm tehditleri, hesapların engellenmesi, bilgisayar korsanlığı, özel fotoğrafların yayınlanması ve “deep fake” gibi tehditlerin yer aldığına dikkat çekildi.