Nanobotlarla Beyin Anevrizmalarının Tedavisi Yeni Bir Boyuta Ulaşabilir

featured

Nanobotların Karotis Damarında Anevrizma Tedavisi

Yapılan bir deneyde, milyarlarca ilaç taşıyan mikroskobik yapı, bir test hayvanının karotis damarında oluşan model bir anevrizmayı güvenli bir şekilde tedavi etmeyi başardı. Henüz insanlarda denenmemiş olsa da, ekip bu teknolojinin insan hastalarda da güvenle kullanılabileceğini düşünüyor.

Nanorobotlarla Cerrahi Müdahalede Yeni Ufuklar

Çalışmanın baş yazarlarından, Edinburgh Üniversitesi’nden biyofizikçi Qi Zhou, nanorobotların tıpta yeni ufuklar açacağını belirtti. Bu teknoloji sayesinde cerrahi müdahaleler daha az riskle gerçekleştirilebilecek ve zor ulaşılabilir bölgelere ilaçların tam hedefe yönlendirilmesi mümkün olabilecek.

Nanobotların Çalışma Prensibi

Her biri ortalama 300 nanometre çapında olan bu nanobotlar, manyetit çekirdek ve etrafında pıhtılaşma ajanı trombinle kaplıdır. Nanobotların koruyucu kabuğu, insan vücut sıcaklığının hemen üzerinde, 42,5 derece Santigrat’ta eriyen bir maddeden yapılmıştır. Kan damarlarında istenilen noktaya ulaştıklarında nanobotlar, manyetik alanla yönlendirilerek kabukları eritilerek ilaç serbest bırakıyor ve bu süreçte pıhtılaşma başlıyor.

Gelecek ve İyileştirmeler

Beyin anevrizmaları genellikle cerrahi müdahalelerle veya endovasküler koilleme yöntemiyle tedavi edilir. Nanobotlarla bu tedavi yöntemine alternatif, daha az riskli bir çözüm sunulabilir. Gelecekte yapılacak iyileştirmelerle bu nanobotların insan vücudunun daha derin bölgelerine erişmesi sağlanabilir. Bu teknolojinin başarılı olması durumunda, ölümcül kanamaları durdurmada hızlı ve güvenli bir yöntem sunulması hedefleniyor.

Bu önemli çalışmanın bulguları, Small dergisinde yayımlandı.