Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Romatizma Farkındalık Standı Kuruldu

featured

Erken Tanının Önemi Vurgulandı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, “12 Ekim Dünya Artrit Günü” kapsamında romatizma hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Standda, eklemlerde iltihap olup olmadığını belirlemek için ultrason cihazıyla muayene yapıldı ve ziyaretçiler bilgilendirildi.

Dünya Sağlık Örgütü Tarafından Belirlendi

BUÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1996 yılından beri kas iskelet sistemi hastalıklarına farkındalık yaratmak amacıyla 12 Ekim’i özel bir gün olarak belirlediğini açıkladı. Prof. Dr. Pehlivan, romatizma hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisinin sakatlıkların ve maliyetlerin önlenmesi açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Erken Tanıyla İyileşme İhtimali Yüksek

Yetişkin nüfusunun %5’inden fazlasının risk altında olduğu romatizma hastalıklarının erken teşhis edilmesinin iyileşme şansını artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Pehlivan, iltihaplı ve iltihapsız romatizmaların erken tedavi edilirse tamamen düzeltilebilecek hastalıklar olduğunu belirtti.

Risk Faktörleri ve Önlemler

Prof. Dr. Pehlivan, romatizma hastalıklarının genetik kökenli olduğunu ancak sigara, beslenme alışkanlıkları ve enfeksiyonların hastalığa etkisi olduğunu söyledi. Sigaranın en büyük risk faktörü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pehlivan, sağlıklı beslenmenin ve enfeksiyonlardan korunmanın önemine işaret etti.

Çağdaş Tanı Yöntemleri ile İlerleme

BUÜ İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ediz Dalkılıç ise romatizmanın modern tanı yöntemleri sayesinde erken dönemde teşhis edilebildiğini ve tedavi edilebilir olduğunu belirtti. Hastalarda sadece eklem ve kaslarda değil göz, akciğer, böbrek ya da deride de bulgular olabileceğini aktaran Prof. Dr. Dalkılıç, romatolojinin multidisipliner bir alan olduğunu vurguladı.