Elektronik Sigara Kullananlar için Kötü Haber: Zararları Sigara İçenlerle Benzerlik Gösteriyor

featured

Uzmanlar, E-sigaraların Zararlı Olabileceğini İfade Ediyor

İngiliz ve Avusturyalı uzmanlar, sigara içenlerden ve elektronik sigara kullananlardan alınan hücreleri inceledi. Yapılan analizler sonucunda, sigara içenlerin ve e-sigara kullananların ağız örneklerinde benzer DNA değişikliklerine rastlandı. Bu durum, e-sigaranın başlangıçta düşünüldüğü kadar zararsız olmadığını gösteriyor.

Çocuklarda Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor

Her beş çocuktan birinin 18 yaş altında elektronik sigarayı denediği ortaya çıktı. Son üç yılda elektronik sigara kullanan çocukların sayısının üç katına çıktığı belirlendi.

3.500’den Fazla Örnek İncelendi

University College London ve Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden araştırmacılar, 3.500’den fazla örneği analiz etti. Sigara içenlerde bulunan epitelyal hücrelerde önemli değişiklikler tespit edildi. Ayrıca, hayatlarında az tütün sigarası içmiş e-sigara kullanıcılarında da benzer değişiklikler gözlendi.

Uzmanların Uyarısı

Araştırmanın baş yazarı Dr. Chiara Herzog, “E-sigaraların tütün içmekten daha güvenli olduğu düşünülse de, tamamen güvenli olduğunu varsayamayız. Uzun vadeli risklerini araştırmak önemlidir.” şeklinde konuştu. Herzog, e-sigara kullanıcılarının yanak hücrelerinde sigara içenlerle benzer epigenetik değişiklikler olduğunu belirtti.

Epigenom Araştırması

Araştırmacılar, genetik materyale ekstra bir bilgi katmanı ekleyen epigenomu inceledi. Bu değişiklikler, gelecekteki sağlık sorunlarını tahmin etmede önemli rol oynayabilir. Yapılan araştırma, Cancer Research dergisinde yayınlandı.