Finlandiya’da Yapılan Araştırmaya Göre “Woke” İdeallere Katılanlar Daha Mutlu Değil

featured

Finlandiya’daki Turku Üniversitesi’nde Gerçekleştirilen Araştırma

Finlandiya’daki Turku Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 5.800’den fazla üniversite öğrencisi, öğretim üyesi ve halktan oluşan bir grupla “woke” (uyanmış) ideallere ne kadar katıldıklarını inceledi.

“Woke” Idealler ve Sonuçlar

Araştırma sonucunda, “woke” ideallere katılan bireylerin daha yüksek kaygı ve depresyon vakalarına sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca, bu ideallere katılmayanlar kadar mutlu olmadıkları ortaya çıktı.

Araştırmanın Genişlemesi ve Bulunan Sonuçlar

Çalışma başlangıçta Turku Üniversitesi’nde 851 kişiyle yapıldıktan sonra, ülke çapında 5.000’den fazla katılımcıyla genişletildi. Araştırma, kadınların bu ideallere erkeklere göre daha yüksek oranda katıldığını gösterdi.

Sol siyasi görüşlere ve sosyal bilimler, eğitim ve beşeri bilimler alanlarında okuyan kadınların, sosyal adalet beyanlarına daha fazla destek verdikleri belirlendi.

Araştırmacıların Değerlendirmesi

Turku Üniversitesi’nden Dr. Oskari Lahtinen, “Bu kültürün ABD’de başlamasına rağmen artık neredeyse tüm Batı ülkelerine yayıldığını” belirtti. Dr. Lahtinen ayrıca, “Bu ideallere katılan bireylerin daha yüksek düzeyde kaygı ve depresyona sahip olduğunu gözlemlediklerini” ifade etti.

Araştırmacılar, bu görüşlerin Kuzey Amerika örneklerinde de doğrulanması gerektiğini vurguladılar.