Zerzevan Kalesi’nde Mithras Tapınağı ve Gizemli İnanç

featured

Zerzevan Kalesi: Tarihi ve Önemi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Demirölçek Mahallesi yakınlarında yer alan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde askeri bir yerleşim olarak kullanılmıştır. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan kale, şehrin önemli turizm değerlerinden biridir.

Mithras Tapınağı ve Kazı Çalışmaları

2014 yılında başlatılan kazı çalışmalarında, 60 dönüm alan üzerinde birçok kalıntı ortaya çıkarılmıştır. Bunlar arasında 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları, su sarnıcı, yer altı kilisesi, sığınaklar ve gizli geçitler bulunmaktadır.

Gizemli Mithras İnançları

Mithras kutsal alanı, Roma İmparatorluğu’nun Doğu sınırındaki ilk kutsal alandır ve dünyada bulunan son Mithras tapınağıdır. Mithras inancı, Roma İmparatorluğu’nun eski ve gizemli inanç sistemlerinden biridir. Tapınakta gerçekleştirilen törenler ve ayinler gizli ve ezoteriktir.

Uluslararası İlgi ve Turizm Potansiyeli

Zerzevan Kalesi’nde yapılan kazılar, Mithras inancıyla ilgili bilgilerin gün yüzüne çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, buradaki kazıların dünya genelinde ilgi uyandırdığını ve çeşitli ülkelerden ziyaretçilerin bölgeye akın ettiğini belirtmiştir. Kazı çalışmalarıyla bölgenin turizm potansiyeli de artmaktadır.