Enerji Üretiminin Kaynaklara Göre Dağılımı

featured

Yerli ve Yenilenebilir Kaynaklar Ön Planda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’de **toplam 232,6 teravatsaatlik elektrik** üretildi ve bu miktarın **%62,8’i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan** elde edildi.

Hidroelektrikten Büyük Pay

Paylaşılan infografiğe göre, yılın 8 ayında elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımında en büyük pay **%24,5 ile hidroelektrikte**. Hidroelektrik enerjiyi takiben sırasıyla **ithal kömür (%20,1), doğal gaz (%17,1), yerli kömür (%13,3), rüzgar (%10,8), güneş (%8), jeotermal ve biyokütle (%3,1)** şeklinde sıralandı.

Üretim Miktarları

Bu dönemde, hidroelektrikten **57,1 teravatsaat**, ithal kömürden **46,8 teravatsaat**, doğal gazdan **39,7 teravatsaat**, yerli kömürden **31 teravatsaat**, rüzgardan **25,2 teravatsaat**, güneşten **18,5 teravatsaat**, jeotermalden **7,2 teravatsaat** ve biyokütleden **7,1 teravatsaat** elektrik üretildi.

Türkiye’nin elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği önem, ülkenin enerji bağımsızlığı ve çevreye duyarlı enerji politikaları açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.