Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Oruç Reis Gemi Açıklaması

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oruç Reis Gemi Uğurlamasına Katılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan Oruç Reis gemisini Somali’ye uğurlayacağını duyurdu. Uğurlama törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katılacak. Geminin Somali açıklarına ulaşması planlanıyor.

Oruç Reis’in Görevi ve Özellikleri

Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak ve ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz için sismik çalışmalar yapacak. Gemi, Türkiye’deki tersanelerde inşa edilmiş olup 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahiptir. 4×2.520 kW dizel elektrik makina gücüne sahip olan Oruç Reis, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde iki ve üç boyutlu sismik araştırma yapabiliyor.

Faaliyetler ve İlerleyiş

Geminin Somali açıklarındaki 3 ruhsat sahasında üç boyutlu sismik çalışma yapması bekleniyor. Bu faaliyet sırasında Oruç Reis, hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak, toplanan veriler Ankara’da analiz edilerek sondaj çalışmaları için lokasyonlar belirlenecek. Türkiye Petrolleri’nin Somali’de 15 bin kilometrekarelik deniz yetki alanında arama ruhsatı bulunduğu ve bu kapsamda yapılan sismik faaliyetin ilk adımı olduğu belirtiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye ve Somali arasında imzalanan mutabakat zaptları çerçevesinde milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri’nin Somali denizlerinde 3 sahada ruhsat aldığını duyurdu. Her biri yaklaşık beşer bin kilometrekarelik alanı temsil eden 3 ruhsat sahasında sismik faaliyet yürütülmesi planlanıyor.