Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milletvekillerinin Sorularını Yanıtladı

featured

Carry Trade ve Rezervler Hakkında Açıklamalar

Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, “Carry trade”in faiz oranı belli olan bir para olduğunu belirtti. Yabancı gelirin, yurt dışından dövizini bozdurduğunu ve belli bir vadesinin olduğunu dile getiren Karahan, swap bakiyesinin 16-17 milyar dolar civarında dolaştığını ifade etti. Rezerv seviyesinin 157 milyar dolar olduğunu vurgulayan Karahan, cari açığın azalacağını belirtti.

Merkez Bankası ve Enflasyonla İlgili Değerlendirmeler

Karahan, Merkez Bankasına yapılan atamalara ilişkin liyakatin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, enflasyonun düşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Enflasyonun %5’e kadar düşene kadar çalışacaklarını ifade eden Karahan, enflasyonun düşmesinin önemine dikkat çekti. Dezenflasyon sürecinde kamu kurumlarıyla eş güdümün önemine değinen Karahan, bu sürecin devam edeceğini belirtti.

Rezervler ve Para Politikası Uygulamaları

Fatih Karahan, Merkez Bankasının rezerv politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karahan, rezerv birikiminin önemine değinerek, piyasa şartlarını bozmayacak şekilde rezerv biriktirmeye devam edeceklerini ifade etti. Karahan, zorunlu karşılıkların artırılmasının amacının para politikasını desteklemek olduğunu belirtti. Ayrıca, cari açıktaki düşüşün devam edeceğini ve ihracatçılara yönelik desteklerin süreceğini dile getirdi.

Enflasyon ve Büyüme Beklentileri

Karahan, enflasyonun düşmesiyle sürdürülebilir büyümenin sağlanacağını vurguladı. Reel sektörde yaşanan yavaşlamaya yönelik beklentilerini paylaşan Karahan, finansal stres altındaki firmaların konkordato talebinde bulunabileceğini belirtti. Karahan, firmanın taleplerini karşılamak adına yapılacak çalışmaların devam edeceğini ifade etti.