Bakanlık, Eğitimde Süreç Odaklı Değerlendirme Yaklaşımına Geçiyor

featured

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde köklü değişikliklere imza atıyor. Öğrenci merkezli ve beceri odaklı yaklaşım benimsenerek, ölçme ve değerlendirme süreçlerinde önemli yenilikler hayata geçiriliyor.

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile Gelen Yenilikler

Geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan ve çatı mevzuat haline gelen Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile birlikte, eğitimde önemli değişiklikler yaşanıyor. Okullarda konu soru dağılım tabloları, ortak sınav haftası, ortak sınavlar, geliştirici değerlendirme ve sınavlarda açık uçlu sorular gibi birçok yenilik hayata geçiriliyor.

Süreç Odaklı Ölçme Yaklaşımı

Eski “sonuç odaklı ölçme” anlayışının yerine, artık öğretmenler “süreç odaklı ölçme” yöntemlerini kullanacak. Öğrencilerin gelişimini sürekli olarak takip edebilmelerine olanak tanıyan bu yaklaşım, tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme tekniklerini içeriyor.

Öğretim Programlarında Bütüncül Eğitim Yaklaşımı

MEB, yeni müfredatla birlikte öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefleyen “bütüncül eğitim yaklaşımı”nı benimsiyor. Ders kitapları günlük hayatla bağlantılı olarak hazırlanırken, öğretmenlere farklılaştırılmış eğitim uygulamalarında rehberlik edecek materyaller sunuluyor

Öğrencilerin Değerlendirilmesi

Öğrenciler, ödevler, projeler, performans görevleri ve diğer etkinlikler aracılığıyla sürekli olarak değerlendirilecek. Öğretmenler, öğrencilere geri bildirimler sağlayarak ve farklı ölçme araçları kullanarak öğrencilerin gelişimini destekleyecek.

Materyaller ve Kılavuzlar

MEB, eğitimde süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımı desteklemek amacıyla öğretmenlere ve velilere yönelik kılavuzlar ve materyaller hazırlıyor. Bu materyaller, öğrenci-veli-öğretmen iş birliğini güçlendirerek eğitim kalitesini artırmayı hedefliyor.