Fatih Karahan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Soruları Yanıtladı

featured

Faiz Oranları ve Döviz Piyasası

Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, carry trade’in faiz oranı belli olan bir para olduğunu belirterek, yabancı gelirin yurt dışından dövizini bozdurduğunu ve belli bir vadesi olduğunu söyledi. Swap bakiyesinin 20 milyar doları geçmediğini ve rezerv seviyesinin 157 milyar dolar olduğunu ifade etti. Cari açığın azalacağını ve ekonominin çevrilmesi için sıcak para ihtiyacının söz konusu olmadığını belirtti.

Merkez Bankası ve Enflasyon

Karahan, Merkez Bankasına yapılan atamalarla ilgili liyakatin önemini vurgularken, enflasyonun düşürülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Enflasyonun yüzde 5’e düşene kadar işlerinin bitmeyeceğini ifade etti. Ayrıca, dezenflasyon sürecinin başladığını ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.

Rezervler ve Bankacılık Düzenlemeleri

Karahan, Merkez Bankasının rezervlerini korumak için çalıştıklarını ve zorunlu karşılıkları artırarak para politikasını desteklediklerini açıkladı. Ayrıca, bankacılığı zora sokmayacak şekilde zorunlu karşılık oranlarını artırdıklarını belirtti. Kararların BDDK ile koordinasyon içinde alındığını ve finansal istikrarı sağlamak için çalıştıklarını ifade etti.

Enflasyon ve Ekonomik Büyüme

Karahan, enflasyonun düşmesiyle sürdürülebilir büyümenin sağlanacağını belirtirken, firmaların konkordato talebinde bulunmasına da değindi. Ayrıca, reel sektördeki yavaşlamaya da işaret ederek, büyüme potansiyelinin altında gerçekleşebileceğini söyledi. Ayrıca, Türk lirasına geçiş açısından mevduat faizlerinin önemine vurgu yaptı.