Kars’ta Nevruz Bayramı ve Gelenekleri

featured

Kars’ta Yaşatılan Semeni Geleneği

Her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramı, “yeni yılın başlangıcı”, “baharın müjdecisi” veya “doğa bayramı” olarak kabul ediliyor. Türk kültüründe Nevruz Bayramı denince akla ilk gelen ise “yaşam otu” olarak da bilinen semeni geleneği oluyor. Bu geleneğe göre, rengarenk kaplarda buğday, mısır ve nohut gibi tahıllar yetiştirilir ve Nevruz kutlamalarında sergilenir.

Nevruz Honçası Geleneği

Ayrıca Anadolu’da hediyeleşme gelenekleri arasında yer alan nevruz honçası geleneği de Kars’ta asırlardır sürdürülüyor. Yeni evlenecek çiftlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve aile bağlarını güçlendirmek amacıyla yapılan nevruz honçaları, geleneksel bir öneme sahiptir.

Kars’ta 24 Yıldır Devam Eden Bir Gelenek

Elif-Zeki Demiral çifti ve çocukları, 24 yıldır bu gelenekleri yaşatmaya devam ediyor. Haftalar öncesinden semenileri ekip yetiştiren aile, bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunduğu nevruz honçalarının yanı sıra müşterilerine semeni hediye ediyor.

Nevruz Bayramı’nı Memleketinde Kutlayacaklar

40 yıl önce Amerika’ya göç eden ve Nevruz Bayramı’nı kutlamak için Kars’a gelen Songül Yamaz, “Güzel bir gün, herkesin kutlaması lazım, baharı karşılamak güzel bir şey. Semeni yapmak istiyordum ama yetiştiremedim, artık hazır alacağım” dedi. Kars’ta yaşatılan bu gelenekler, her yıl binlerce kişiyi bir araya getirerek Nevruz Bayramı’nın coşkusunu yaşatmaya devam ediyor.