Isparta’da Gül Hasadı Başladı

featured

Isparta’nın Önemli Gelir Kaynağı: Gül

Gülcüzade İsmail Efendi tarafından 1839 yılında Bulgaristan’dan getirilerek Isparta‘da yetiştirilen ve şehrin en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen gül, mayıs ve haziran aylarında ürün veriyor.

Erken Çiçek Açan Güller Toplanıyor

İl genelinde yetiştirilen güller, sabah erken saatlerde toplanması gerekiyor. Üreticiler, saat 05.00 civarında bahçelere giderek güllerini topluyor ve gül alım merkezlerine teslim ediyor.

Üreticilerin Çalışma Koşulları

Ev kadını Kadife Sağlam, yıllardır aynı bahçede çalıştığını ve günlük 60 kilo gül topladıklarını belirtiyor. Sağlam, “Geçen yıl kilo başına 10 lira ücret alıyorduk, bu yıl henüz belli değil. 1 ay boyunca buradayız” diyor.

Ramazan Akpınar ise annesinden kalan 5 bin metrekarelik gül bahçesinde çalıştığını ifade ederek, “Sabahın erken saatlerinde uyanıp buraya gelirim. Güneş doğmadan önce burada olmamız lazım. Güllerin bir an evvel işlenmesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Gül Üreticilerinden Beklentiler

Gül üreticisi Veli Çelik, bu yıl gül çiçeği alım fiyatının artmasını dileyerek, “1 hafta sonra tam olarak verim vermeye başlar. Geçen yıl 58 lira olan gül çiçeği alım fiyatının bu yıl 80, hatta 100 lira olmasını diliyorum” diyor.

Gülbirlik’ten Açıklama

Gül, Gül Yağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) tarafından sezonu 29 Nisan’da açılan gül alım merkezleri hakkında bilgi verildi. Şu anda 40 noktada gül alım merkezi bulunuyor.

Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, dünya gül yağı üretiminin yüzde 50’sinin karşılandığı Isparta’da 35 bin dekar üzerine ekili güllerin hasadının devam ettiğini belirtiyor.