Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi Açıklandı

featured

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Hazine Bakanı Düzenlemeleri Açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni duyurdu. Paket kapsamında bir dizi düzenleme hayata geçirilecek.

Kamuda Yapılacak Düzenlemeler

Yeni Araç ve Bina Alımları Durdurulacak

Yeni araç satın alınmayacak ve kiralama yapılmayacak. Yeni hizmet binaları alımı ve yapımı durdurulacak.

Kamuda İstihdam ve Servis Hizmetlerine Sınırlama

Kamuda istihdam emekli olanlarla sınırlandırılacak, personel servisi hizmeti sona erecek. Yönetim kurulu ücretlerinde üst sınır getirilecek.

Yatırımlarda Kısınmaya Gidilecek

Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje alınmayacak. Yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesintiye gidilecek.

Yetkililerin Açıklamaları

Cevdet Yılmaz’ın Değerlendirmesi

Cevdet Yılmaz, paketin enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacağını belirterek, kamuda tasarruf ve verimlilik anlayışının önemine vurgu yaptı.

Mehmet Şimşek’in Vurguları

Mehmet Şimşek, en önemli sorunun enflasyon olduğunu belirterek, maliye politikalarıyla dezenflasyona katkı sağlanacağını ifade etti.

Taşıtlar ve Kamu Binalarıyla İlgili Düzenlemeler

Taşıt İle İlgili Kararlar

Yeni araç alımları durdurulacak, yabancı menşeili araçların kullanımı yasaklanacak. Kamuda personel servisi hizmeti sona erecek.

Kamu Binaları ve İstihdam Konularındaki Yenilikler

Deprem riski hariç yeni bina alımları durdurulacak, lojman ve sosyal tesis alımları ve yapımı iptal edilecek. Kamuda sadece emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak.

Diğer İdari Değişiklikler

Kamu kurumlarının harcamalarında tasarruf ön planda olacak, hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak. Ayrıca, yurtdışı geçici görevler sınırlandırılacak.

Enerji Tasarrufu ve Yatırımlar

Enerji Verimliliği

Kamu bina ve tesislerinde enerji verimliliğini artırmak için uygulamalar geliştirilecek, atıkların ekonomik değerlendirilmesi zorunlu hale getirilecek.

Yatırımlarda Kesinti

Bütçede mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesinti yapılacak. Zorunlu haller dışında yeni proje alınmayacak.