ABD Hükümet Borçları Alarm Veriyor

featured

ABD’nin Borç/GSYH Oranı Endişe Verici Seviyede

ABD’de Kongre Bütçe Ofisi’nin (CBO) son tahminlerine göre, ABD hükümetinin borçları alarm verici boyutlara ulaşıyor. Analizlere göre, ABD’de hükümet borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının 2034’e kadar yüzde 116’ya ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu oran, İkinci Dünya Savaşı döneminden bile daha yüksek.

Biden Yönetiminin Önerileri ve Kongre’nin Rolü

Biden yönetimi, şirketlere ve zengin Amerikalılara yönelik vergi artışlarını içeren bütçesinin mali sürdürülebilirliği artıracağını belirtse de, iki partili Kongre’nin bu önerilere onay vermesi gerekiyor. Cumhuriyetçiler, bütçe açığını azaltmak için harcama kesintileri talep ederken, Demokratlar faiz oranları ve vergi gelirlerini kilit faktörler olarak görüyor.

Ekonominin Ağır Topları Uyarıyor

Eski IMF baş ekonomisti Kenneth Rogoff, borç seviyesinin artmasıyla zorluklar yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Hazine Bakanı Janet Yellen, mali açıdan sürdürülebilir bir yolda kalmanın önemine vurgu yapıyor. Fed Başkanı Jerome Powell ve eski Hazine Bakanı Robert Rubin de benzer endişeleri paylaşıyor.

ABD Borç Krizinin Küresel Etkileri

ABD borç krizinin küresel rezerv para birimi olan doların konumunu değiştirebileceği belirtiliyor. Bu durum, ABD Hazine tahvillerine olan güvenin azalmasıyla doların dünya çapındaki gücünü ve prestijini kaybetmesine neden olabilir.