​​Türkiye Otomotiv Endüstrisi Mart Ayı İhracatında Azalış Kaydetti

featured

​​Otomotiv Endüstrisi İhracat Rakamları Açıklandı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayı ihracatında önceki yıla göre yüzde 1,8’lik bir azalış yaşandı. Toplamda 3 milyar 225 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Endüstrinin Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı ise yüzde 14,3 olarak belirlendi.

​​Yılın İlk Çeyreğinde Artış Sürdü

2023 yılının ilk çeyreğinde otomotiv endüstrisi ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 9 milyar 132 milyon dolara ulaştı. Endüstrinin alt gruplarından tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 297 milyon dolar, binek otomobil dış satımı 881 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 647 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 264 milyon dolar, çekiciler ihracatı ise 103 milyon dolar olarak kaydedildi.

​​Ana Pazarlar ve İhracat Rakamları

Mart ayında yapılan 409 milyon dolarlık ihracatla Almanya, en büyük pazar konumunu korurken Fransa 365 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise 330 milyon dolarlık ihracatla İtalya bulunuyor. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalışla 2 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti. Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ise yüzde 44 ve yüzde 31 artışla ihracat yapıldı.