ABD’de Geliştirilen Darbe Alanında Sertleşen ve İletken Malzeme

featured

Kaliforniya Üniversitesi’nde Yapılan Proje

Yue Jessica Wang, Kaliforniya Üniversitesi’nde yürütülen bir proje kapsamında ilginç bir malzeme geliştirdi. Wang, Mısır nişastası ve su karışımıyla yapılan malzemenin özelliğini şu şekilde açıkladı: “Kaşık karışıma kolayca girebiliyor ancak çıkarıldıktan sonra tekrar sokulamıyor, sanki sert bir yüzeyi bıçaklamak gibi.”

Malzemenin Geliştirilmesi

Araştırmacılar, 4 farklı polimerden oluşan bir sulu çözelti hazırlayıp bu çözeltiyi ince bir tabaka halinde kuruttular. Deneylerde, malzemenin darbe aldıkça daha sert hale geldiği gözlendi. Araştırmacı Di Wu, malzemeyi oluşturan polimerler arasındaki etkileşim sayesinde sertliğin arttığını belirtti.

Köfte ve Spagettiye Benzeyen Yapı

Wu, malzemede iki pozitif ve iki negatif yüklü polimer çeşidinin kullanıldığını ve bu yükler arasındaki etkileşimin sertliği artırdığını açıkladı. Pozitif yüklü moleküller, suyu sevmediği için köfte benzeri yapılar oluşturuyor ve darbelerin enerjisini emebiliyor.

Wang, bu malzemenin gelecekte akıllı saatlerden kalp-damar hastalıklarının takibi için sensörlere kadar birçok alanda kullanılabileceğini belirtti.