Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Yenilikçi Proje: Termal Akımlarla Uçak Tasarımı

featured

THK Üniversitesi’nde Yapılan Yenilikçi Araştırma

THK Üniversitesi Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman, kuşların havalanması ve uzun süre havada kalmasına yönelik algoritmaları araştırmak amacıyla 1,5 yıl önce başlattıkları projeyi açıkladı.

Termal Akımlarla Uçak Tasarımı

Yaman, termal akımlarla gerçekleşen havalanma sürecini planör tipi uçaklar ve İHA’larda kullanmayı hedeflediklerini belirtti. Geliştirdikleri planör uçağın termal akımlar sayesinde havada kalmasını amaçladıklarını vurguladı.

Termal Akımların Önemi

Termal akımların, yeryüzünün güneş tarafından ısıtılmasıyla oluşan sıcak hava sütunları olduğunu belirten Yaman, bu akımların hava sporlarında önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Özellikle bahar ve yaz aylarında güneş ışınlarının dik açıyla düşmesiyle daha güçlü olduklarını açıkladı.

Yapay Zekadan Destek Alınması

Yaman, projede termal akımları kullanarak havalanan planörün ilk uçuşlarını gerçekleştireceklerini ve bu sistemin her mevsim kullanılabileceğini belirtti. Yapay zekanın da kullanıldığı projenin, küçük hava araçlarının uzun süre havada kalmasını sağlayacağını açıkladı.

Sürdürülebilirlik ve Farklı Kullanım Alanları

Yaman, proje sayesinde daha az kaynak kullanılarak, daha uzun süre havada kalacak platformlar oluşturulacağını ifade etti. Şehir gözlemleri, atmosferik ölçümler ve güvenlik gibi alanlarda kullanılabilecek projenin farklı amaçlara hizmet edebileceğini vurguladı.