Xeroderma Pigmentosum Hastalığıyla Mücadele: Güneşe Hasret Hayat

featured

Xeroderma Pigmentosum Nedir?

Xeroderma Pigmentosum (XP), derinin ultraviyole ışınlarına aşırı duyarlılık göstermesiyle karakterize genetik bir hastalıktır.

Hastalığın Etkileri

Güneş ışığına maruz kalan XP hastaları, şiddetli cilt yanıkları, deri deformasyonları ve cilt kanseri riski ile karşı karşıya kalabilirler.

Tedavi ve Mücadele

XP hastaları, özel UV korumalı giysiler, yüz maskesi ve eldivenler kullanarak güneş ışınlarından korunmaya çalışırlar.

Ali ve Halenur’un Hikayesi

Ankara’da yaşayan Ali ve Halenur, XP hastalığı ile mücadele eden iki kardeştir. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için kalın perdelerle örtülü evlerinde yaşamlarını sürdürmektedirler.

Ali Şahin’in Mücadelesi

24 yaşındaki Ali Şahin, hastalığıyla 4 yaşından beri mücadele etmektedir. Eğitim hayatını evde tamamlayan Şahin, üniversiteyi de evden internet üzerinden okuyarak başarıyla bitirmiştir.

Halenur Şahin’in Hikayesi

21 yaşındaki Halenur Şahin, abisinin hastalığı nedeniyle güneş ışığından uzak büyümüş ve evde eğitim almıştır. YKS’ye hazırlanırken de benzer şartlarda çalışmaktadır.

Sonuç

XP hastalığı, güneş ışınlarına aşırı duyarlılık gösteren nadir bir genetik hastalıktır. Ali ve Halenur’un mücadelesi, hastalığın getirdiği zorluklara rağmen başarıyla ilerlemeyi göstermektedir.