Uşak’ta Koruma Altına Alınan İtecik Lalesi Göz Kamaştırıyor

featured

İtecik Lalesi, Tabiat Koruma Alanı İlan Edildi

Uşak’a bağlı Kayaağıl köyü sınırlarında, mayıs ayının ikinci haftasında açan İtecik lalesinin bulunduğu alan, 2020 yılında Tabiat Koruma Alanı ilan edildi. Endemik türün zarar görmemesi için 1200 rakımlı İtecik Tepesi’nde lalenin açtığı 50 dekarlık alanın çevresi tel örgülerle çevrildi.

Laleler Kan Kırmızısı Görüntüsüyle Büyüleyici Bir Manzara Oluşturuyor

Koruma altına alınmasının ardından bölgede daha fazla çoğalan İtecik laleleri, bugünlerde kan kırmızısı rengiyle adeta görsel bir şölen sunuyor. Endemik türün çiçeği, 15 günlük sürenin sonunda önce solmaya başlıyor, daha sonra yapraklarını döküyor.

Lalenin Önemi ve Koruma Çabaları

Uşak Valisi Turan Ergün, İtecik lalesinin bölgeye özgü bir tür olduğunu belirterek, “İtecik lalesinin açtığı alanın koruma alanı ilan edilmesinden sonra bu bitkinin bölgede daha da çoğaldığını gözlemliyoruz” dedi. Lalenin korunması için Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin devriye faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

İnançlarla Süslenen Bir Hikaye: Lalenin Kan Kırmızısı Rengi

Vali Ergün, lalelerin kan kırmızısı rengine ilişkin ilginç bir hikayeyi de paylaştı. Kurtuluş Savaşı’nda yaralanan ve şehit olan bir askerin kanının lalelere damladığına dair bir rivayetin bulunduğunu aktaran Ergün, bu efsanenin Uşak’ta yaygın olduğunu belirtti.

Lale Koruma Yasası ve Cezası

Uşak Valisi Ergün, İtecik lalesinin Uşak’ın önemli doğal güzelliklerinden biri olduğunu vurgulayarak, laleyi koparmanın cezasının 244 bin lira olduğunu hatırlattı. Vatandaşların laleyi görüp fotoğraflayabileceklerini ancak kesinlikle koparmamaları gerektiğini söyledi.