Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi Kuş Sayımı Raporu

featured

Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz: “Kuş Popülasyonlarını Belirlemek İstiyoruz”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, dünya genelinde eş zamanlı olarak yapılan kış ortası su kuşu sayımlarının önemine dikkat çekti. Yavuz, sayımların göç hareketlerinin durduğu zamanda gerçekleştirildiğini vurgulayarak, kuş popülasyonlarının dağılımını tespit etmenin amaçlandığını belirtti.

Merkez Hollanda’da Yürütülen Sayımlar

Yavuz, Sulak Alanları Koruma ve İzleme Birimi’nin Hollanda’da bu sayımları yürüttüğünü ifade ederek, Türkiye’de ise Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde olduklarını aktardı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak, Karadeniz Bölgesi’ndeki sulak alanların takibinden sorumlu olduklarını belirtti.

Kızılırmak Deltası’nda 160 Bin Su Kuşu Tespit Edildi

Kızılırmak Deltası’nın Karadeniz Bölgesi’ndeki 37 sulak alandan biri olduğunu vurgulayan Yavuz, bu yıl 160 bin su kuşunun bu bölgede kışladığını açıkladı. En fazla tespit edilen türler arasında yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcunun bulunduğunu belirten Yavuz, 57 farklı tür su kuşunun da bu bölgede kışladığını ifade etti.

Kuş Hareketliliği ve Hava Şartları Arasındaki İlişki

Yavuz, Türkiye’de kışlayan su kuşlarının hareketliliğinin, kuzeydeki hava şartlarına bağlı olduğunu söyledi. Kuzeydeki sert hava koşullarında kuşların güneye göç etme eğiliminde olduğunu belirten Yavuz, daha ılıman hava koşullarında ise kuşların uzun göçü tercih etmediğini aktardı.