Midyat’ta 5 Bin Yıllık Yer Altı Şehri Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

featured

Midyat İlçesinde Yer Altı Şehri Keşfi

Mardin’in Midyat ilçesinde 4 yıl önce başlatılan tarihi sokak ve evlerde yapılan çalışmalar sonucunda keşfedilen yer altı şehri, dehlizlerle farklı mekanlara geçiş sağlayarak geniş bir alana yayıldığı belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmalarının 4. sezonu başladı.

Yer Altı Şehrindeki Buluntular

Yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen yer altı şehrinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma, şırahane, işlik, sarnıç, mezar alanları, tüneller ve dehlizler bulundu. Buluntular arasında kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş ve cam boncuklar, bronz sikke ve takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ile insan ve hayvanlara ait kemikler yer alıyor.

Turizme Kazandırılması ve Restorasyon Çalışmaları

1. ve 2. etap temizlik ve kazı çalışmalarında 8.223 metrekarelik alan ve 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Turizme kazandırılmak üzere restorasyon ve ziyaretçi karşılama merkezi projeleri onaylandı. Yer altı şehri, Mezopotamya’nın en gözde destinasyon merkezi olma hedefiyle bu yıl turizme açılacak.

Gelecek Hedefler ve Turizm Potansiyeli

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yer altı şehrinin tamamının turizme açılmasıyla dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden biri olacağını belirtti. Yılda ortalama bir milyon turisti ağırlayan ilçede, turizm potansiyelinin yüksek olduğunu ve 2 milyon turist hedeflendiğini söyledi.