Yeni Yargı Paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Sunulacak

featured

Değişiklikler İçeren Düzenlemeler Hazırlanıyor

Yeni bir yargı paketi hazırlığı içerisindeyiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması için önemli değişiklikler içeren düzenlemelerin kısa bir süre içinde tamamlanması bekleniyor.

Anne ve Baba Arasındaki Soy Bağına İlişkin Dava Açma İmkanı

Taslak düzenlemeye göre, anneye ve babaya çocuklarıyla arasındaki soy bağını reddetme davası açma imkanı tanınacak. Ayrıca, evlat edinenlerin isimleri evlatlığın kimliğinde anne ve baba adı olarak yazılabilecek.

Cezasızlık Algısının Ortadan Kaldırılması Hedefleniyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “60’tan fazla maddeden oluşan paket söz konusu taslak söz konusu. Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında kamuoyunda büyük bir beklenti var. Bu beklentiyi karşılamamız lazım. Yani suç işleyenin yanına kar kalmaması lazım” dedi.

Hükümlülerin Koşullu Salıverilme Süresi Düzenlemesi

Yeni düzenlemeyle birlikte, hükümlülerin koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak. Bu sayede, cezasızlık algısının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Ayrıca, hükümlülerin cezasının en az yüzde 40’ını cezaevinde çekmesi zorunlu hale getirilecek.

Ara Buluculuk İçin Sınavsız Kıdem Şartı

20 yıl mesleki kıdem sahibi olan hukukçuların, sınavsız olarak ara bulucu olabilmesine yönelik düzenleme de gündemde.

Taslak Aşamasında

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya açıklamasında, yargı paketine ilişkin çalışmanın taslak aşamasında olduğunu belirtti. Taslak tamamlandıktan sonra milletvekillerinin takdirine sunulacak ve Meclis çalışmalarının ardından nihai şeklini alacak. Kanun teklifi, milletvekillerince kamuoyuyla paylaşılacak.