Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Tarım Sektöründe Planlamalı Adımlar Atıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sözleşmeli Tarım Düzenlemesi Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektöründe bu yıl yaşanan gelişmeleri ve 2024 yılı beklentilerini değerlendirdi. Yumaklı, bu yılın en önemli konularından birinin üretim planlaması olduğunu belirterek, “Sözleşmeli tarımla alakalı da düzenlememizi yaptık” dedi. Ayrıca, çiftçi kayıt sistemine yapılan değişikliklerle üretimin sisteme kaydedilebileceğini söyledi.

Tarımsal Destekler 64 Milyar Lira Olacak

Tarımsal desteklerin yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmaların sonuna gelindiğini ifade eden Yumaklı, bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık 64 milyar liralık destek verileceğini belirtti.

Deprem Bölgesinde Çalışmalar Sürüyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalara başlandığını söyleyen Yumaklı, bölgedeki üreticilere yem, çadır, mazot ve gübre desteği sağlandığını ve hayvanların dağıtıldığını açıkladı.

Üretim Planlaması ve Tarımsal Destekler

Yumaklı, gelecek yıl hayata geçirmeyi hedefledikleri üretim planlamasının altyapısını oluşturduklarını belirterek, bu süreçte hububat ve yağlı tohumların ana unsurlar olacağını ve özel öneme sahip ürünlerin de üretim planlamasına dahil edileceğini söyledi. Tarımsal desteklerin yönlendirici olması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, su ürünleri ve hayvansal üretimde desteklerle ilgili çalışmaların tamamlandığını ve bitkisel üretimde de son aşamaya gelindiğini ifade etti. Gelecek yıl üreticilere yaklaşık 91 milyar liralık destek sağlanacağını belirtti.

Hayvancılıkta Verimlilik ve Kalitenin Önemi

Yumaklı, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, verimlilik, kalite, kayıtlılık ve yatırımın önemine vurgu yaparak, hayvansal üretimde verimlilik ve kaliteye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şap hastalığının hayvancılık sektörüne verdiği zararları da dile getiren Yumaklı, aşılamaların devam ettiğini ve hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması için Hayvan Hareketleri Kontrol Merkezi kurduklarını açıkladı. Ayrıca, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için küpe uygulamasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ve yakında yeni bir uygulama ile kayıtlılık ve hareketlilik sorunlarının çözüleceğini belirtti.