Gazze Şeridi’nde Çatışmalar Devam Ediyor, Refah Kenti Risk Altında

featured

Griffiths: Çatışmaların Sonucunda İnsani Kriz Derinleşiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, Gazze Şeridi’nde süregelen çatışmaların beşinci ayına girdiğini ifade etti. Wennesland, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde devam eden çatışmaların daha fazla can kaybına ve insani ihtiyaçların daha da kötüye gitmesine neden olduğunu belirtti.

Wennesland, Gazze nüfusunun yarısından fazlasının Refah kentinde yaşadığını ve bu insanların temel ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde hayatta kalmaya çalıştığını söyledi. Çatışmaların Refah’a doğru ilerlemesi, güvenlik ve sağlık konularında endişe yaratmaktadır.

Griffiths: Durum İnsani Yardımları Engelliyor

Wennesland’a destek veren BM İnsani İşler Koordinatörü Mark Lowcock, son dört ayda Gazze’de 27 binden fazla insanın öldüğünü belirtti. Lowcock, Refah’ta yaşanabilecek çatışmaların daha fazla can kaybına neden olacağı uyarısında bulundu.

Lowcock, çatışmaların insani yardım operasyonlarını engelleyerek zaten zorlu olan koşulları daha da kötüleştirdiğini ifade etti. Durumun acilen sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail’in Refah Kentine Saldırı Tehlikesi

Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon Filistinli zorla yerinden oldu. Bu kişilerin çoğu, Refah kentine sığınmış durumda. Ancak İsrail yönetimi şimdi de Refah kentine saldırı tehdidinde bulunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Başbakan Binyamin Netanyahu, Refah kentine kara saldırısı düzenleneceğini açıklamışlardı. İsrail güçleri, Refah kentini sıklıkla hava saldırılarıyla hedef alıyor. Bu durum, Gazze Şeridi’nde sığınacak bir yerin kalmaması endişesine neden oluyor.