Küresel Petrol ve Gaz Üretiminde 2030’a Kadar 4 Kat Artış Bekleniyor

featured

20 Yeni Sahada Yatırım Kararı Alındı

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Global Energy Monitor’ün yayımladığı rapora göre, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma taahhüdüne rağmen, petrol ve gaz üreticilerinin yeni sahalarda üretimi 2030’a kadar dört kat artabilir. Rapora göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlardan dolayı 2023 en sıcak yıl olmasına rağmen, en az 20 petrol ve gaz sahası için nihai yatırım kararı alındı. Bu sahalardan çıkarılması planlanan petrol ve gaz miktarının 8 milyar varil eşdeğer petrol seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

Keşfedilen Yeni Sahaların Etkisi

Geçen yıl keşfedilen 19 yeni saha ile birlikte toplamda 7,7 milyar varil eşdeğer petrol içeren sahalar bulundu. Dünya genelinde ise 2030 sonuna kadar geliştirilmesi planlanan 64 yeni saha için nihai onay verilmesi bekleniyor. Bu da geçen yıl alınan kararlara göre saha miktarının dört katına çıkacağını gösteriyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2021’de yaptığı uyarıya rağmen, petrol ve doğal gaz üreticileri yeni sahalarda keşif ve üretim faaliyetlerini arttırmaya devam ediyor.

Uyarı: Yeni Sahalar Açılamaz

Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takibi Proje Yöneticisi Scott Zimmerman, petrol ve gaz şirketlerinin yeni sahalar açarak gezegenin kaldırabileceğinden fazla yüklenilmesinin bilimsel verilerle çeliştiğini vurgulayarak, bu durumun sürdürülebilirlik açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Yeni sahaların açılmasının iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda uyarılarda bulunan Zimmerman, bilimin bu konuda net olduğunu vurguladı.