İran-İsrail Gerginliği: Havayolu Şirketlerinden Uçuş İptalleri

featured

Emirates Havayolları İran Saldırıları Sonrası Uçuşları İptal Etti

İran’ın dün gece yaptığı İsrail’e yönelik misillemeler, havacılık sektöründe ciddi aksamalara neden oldu. Dünya genelindeki büyük hava yolu şirketleri, hava sahalarının kapanması ve drone saldırıları sebebiyle onlarca uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates Havayolları da İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarının ardından bazı uçuşları iptal ettiğini duyurdu.

Havayolu Şirketlerinden Uçuş İptalleri

Rusya’nın bayrak taşıyıcı ve en büyük hava yolu şirketi Aeroflot, Petersburg’dan Mısır’ın tatil beldesi Hurghada’ya olan uçuşunu iptal ettiğini açıkladı. Ayrıca Moskova-Şarm El-Şeyh ve Moskova-Dubai uçuşlarını da erteledi. İsviçre’nin önde gelen hava yolu şirketi Swiss International Air Lines, Tel Aviv seferlerini askıya aldı. ABD’li hava yolu şirketi United Airlines ise İsrail hava sahasındaki kısıtlamalar nedeniyle Newark’tan Tel Aviv’e yapılması planlanan uçuşu iptal ettiğini duyurdu.

İsrail’e ait El Al ise Cumartesi ve Pazar günleri için planlanan 15 uçuşunu iptal ettiğini açıkladı. İptal edilen uçuş noktaları arasında Paris, Roma, Barselona, Milano, Bükreş, Sofya, Atina, Dubai ve Moskova bulunuyor.

İran-İsrail Gerginliği

İsrail, 1 Nisan’da İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti. İran, bu saldırıyı ülkesine yapılmış bir saldırı olarak değerlendirerek misilleme yapacağını duyurmuştu.

İran, dün İsrail’e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlattı. İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu belirtirken, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıkladı.