Sağlıklı Bir Cilt İçin Havuç Tüketmenin Yararları

featured

Havuç Yemek Cilt Karotenoidlerini Artırıyor

Acıktığımızda genellikle karbonhidratlara yönelmemize rağmen dengeli beslenmeye çalışanlar için sağlıklı bir atıştırmalık arayışı devam ediyor. Ancak yeşil elmaya alternatif olarak havuç tercih edilmeli. Yeni bir araştırmaya göre, haftada sadece üç kez birkaç tane havuç yemek cilt karotenoidlerini önemli ölçüde artırabiliyor.

Karotenoidlerin Önemi

Karotenoidler, greyfurt, havuç, dolmalık biber, domates ve balkabağı gibi birçok meyve ve sebzenin kırmızı, turuncu ve sarı renklerinden sorumlu olan fitonutrientlerdir. Bu kimyasallar ciltte biriken ve kalp hastalığı ile kanser riskini azaltıcı etkilere sahip olabilir. Yüksek karotenoid seviyeleri cilt sağlığını ve bağışıklığı güçlendirebilir.

Araştırma ve Sonuçları

Alabama’daki Samford Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada, 60 genç yetişkin öğrenciye elma dilimleri, 100 gr havuç veya beta karoten içeren bir multivitamin takviyesi verildi. Dört hafta boyunca günde üç kez tüketilen havuç, diğer seçeneklere göre karotenoid seviyelerini %10,8 ile %21,6 arasında artırdı.

Havucun Sağlık İçin Diğer Yararları

A Vitamini Kaynağı

Dr. Kirsten Brandt’a göre havuç, A vitamini bakımından zengin bir sebze ve bu vitamin bağışıklık sistemi için önemlidir. Aynı zamanda göz sağlığı için de faydalıdır. Sarı havuçlarda bulunan lutein gibi karotenoidler de görme yeteneğini korur.

Kanseri Önleme

Haftada 300 gr havuç tüketmek kansere yakalanma riskini %15 oranında azaltabilir. Havuçtaki poliasetilen bileşikleri, iltihabı düzenleyerek hücre hasarını önleyebilir ve kansere karşı koruyucu bir etki sağlayabilir.

Lif İçeriği

Havuç, diğer sebzeler arasında en yüksek lif seviyesine sahiptir. Bu da sindirim sağlığı için önemlidir. Lifin sindirim sistemini destekleyerek tokluk hissini artırması ve kan şekerini dengelemesi beklenir.

Cilt Sağlığına Katkıları

Karotenoidlerin ciltte birikmesi, güneş ışınlarına karşı koruyucu etki gösterebilir. Havuç, güneş yanığına hassas ciltler için doğal bir koruyucu gibi davranabilir ve cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.