Hong Kong Araştırmacılarından Heyecan Verici Buluş: Bağırsak Mikrobiyomu ve Otizm Arasındaki İlişki

featured

Hastalık Teşhisinde Yeni Bir Yaklaşım: Bağırsak Mikrobiyomu ve Otizm

Hong Kong’daki araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunun hastalığın teşhisi için yeni bir yol sunabileceğini belirtiyor. Bağırsak mikrobiyomu, hayvanların sindirim sistemlerinde yaşayan bakteri, mantar ve virüsler gibi mikroorganizmaların bütünüdür. Otizm spektrum bozukluğu (ASD), iletişim kurma, etkileşim kurma ve bilgiyi işleme biçimini etkileyen bir gelişimsel bozukluktur.

Çocukların Otizm Tanısı ve Problemler

Otizm genellikle laboratuvar testlerine gerek olmadan uzmanlar tarafından gözlem ile teşhis edilir. Ancak bazı durumlarda çocukların otizm tanısı almaları dört yıla kadar sürebilir. Beslenme ve mide-bağırsak sağlığı konusunda uzman Dr. Elizabeth Lund, dışkı örneklerinin analizinin tanıya yardımcı olabileceğini ve bu durumun heyecan verici olduğunu belirtiyor.

Araştırma ve Bulgular

Hong Kong Çin Üniversitesi’nden Siew Ng ve meslektaşları, 1.627 çocuğun dışkı örneklerini analiz etti. Yapılan araştırmada, bağırsak mikrobiyomundaki belirli bileşenlerin otizm spektrum bozukluğuna katkıda bulunabileceği tespit edildi. Araştırmacılar, diyet, ilaç kullanımı ve diğer sağlık koşullarını da göz önünde bulundurarak otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda mikrobiyomun değiştiğini belirlediler.

Bu bulgular doğrultusunda, araştırmacılar farklı mikrobiyomun otizme neden olup olmadığını veya otizmli çocuklarda gözlemlenen farklılıkların diyet farklılıkları veya çevresel faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyemeyeceklerini ifade ediyorlar. Araştırma sonuçları Nature Microbiology dergisinde yayımlandı.