İsrail Saldırısında Ölen Sivillerin Ölüm Nedeni Tartışmalı Hale Geldi

featured

İsrailli Şahitler İsrail Ordusunun Saldırısını Doğruladı

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Hamas’ın 7 Ekim tarihinde Beeri bölgesinde bulunan bir kibutza saldırısı sonucunda 14 kişi hayatını kaybetmişti. Ancak, son zamanlarda ortaya çıkan şahit ifadeleri, ölümlerinin asıl nedeninin İsrail ordusunun saldırısı olduğunu doğruluyor. Rehin tutulanların bulunduğu evin sahibi Hadas Dagan, İsrail askerlerinin evlerinin önüne geldiği anlarda “rolümüzün bizim güçlerimiz ve onlar (Hamas) arasında insan duvarı olmak olduğunu açıkça anladım” şeklinde açıklamalar yaptı.

İsrail Güvenlik Güçleri Saldırı Sırasında Sivillerin Varlığını Biliyordu

Bir diğer tanık olan Yasmin Porat ve diğer şahitler, Hamas tarafından rehin tutulanların bulunduğu evin İsrail güvenlik güçleri tarafından kuşatıldığını ve saldırı sırasında evdeki sivillerin de vurulduğunu doğruladı. Porat, sorgusu sırasında sivillerin evde olduğunu ve evin neresinde tutulduklarını detaylı bir şekilde anlattığını belirtti. Bu ifadeler, İsrail ordusunun saldırı sırasında sivillerin varlığını bildiğini gösteriyor.

İsrail Ordusu İddiaları Sansürlemeye Çalışıyor

İsrail polisi, ulusal basını “sorumsuzlukla” suçlayarak, İsrailli sivillerin de ölmüş olabileceğine dair haberler yapan gazeteleri uyardı. Bu olay, İsrail’in Gazze’ye ilişkin haberlere getirdiği sansürün bir örneği olarak değerlendirildi. İsrail ordusu, savaşla ilgili her türlü haberin önceden sansür birimine gönderilmesini istedi.

Sonuç

Son zamanlarda ortaya çıkan şahit ifadeleri ve tanık beyanları, İsrail ordusunun Hamas tarafından rehin tutulan sivillerin bulunduğu eve ateş açtığını ve bu saldırıda birçok kişinin hayatını kaybettiğini doğruluyor. İsrail’in sansür uygulaması ve haberleri sansürleme çabaları ise uluslararası kamuoyunda eleştirilere neden oluyor.