TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Kapsamında Desteklenen Proje: Çok Düşük Frekans Yakın Uzay Gözlemleri

featured

Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Yakın Uzayın Önemine Dikkat Çekti

Bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan , Koç Üniversitesi bünyesinde yürüttükleri Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri projesine ilişkin detayları paylaştı. İnan, uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının atmosferin devamındaki İyonosfer ve Manyetosfer katmanlarını kapsadığını ifade etti. Ayrıca, Dünya çevresindeki uyduların yakın uzayın içinde yer aldığını ve burada yaşanan fiziksel olayların tarafbet önemine vurgu yaptı.

Yakın Uzayda Artan Önem ve STARLINK Sistemi

İnan, son dönemde yakın uzayın öneminin arttığını belirterek, Elon Musk ‘ın yaklaşık 4 bin uydudan oluşan STARLINK sistemi örneğini verdi. Toplamda dünya çevresindeki yakın uzayda ülkelerin teknolojik ve savunma sistemlerinin altyapısını oluşturan binlerce uydunun bulunduğunu söyleyen İnan, bu uyduların radyasyona maruz kalarak kullanım ömürlerinin kısaldığına dikkat çekti.

Antarktika’da Yakın Uzay Keşfi

İnan, Antarktika’da yapılan tarafbet gözlemlerle yakın uzayın uzamsal dağılımını izleyebileceklerini belirterek, elektromanyetik alanların ve radyasyon kuşaklarının uyduların kullanım ömürlerini belirlediğini açıkladı. Türkiye’nin Antarktika Araştırma Kampı’nda gerçekleştirilen gözlemler sayesinde yakın uzaydaki fiziksel etkileşimleri daha iyi anlayarak uyduların daha verimli tasarlanmasına katkı sağlayabileceklerini ifade etti.

Gelecek Yıl İçin Planlar

İnan, gelecek yıl için detaylı planlar yaptıklarını ve Kuzey Yarım Küre’de çakan şimşeklerden taraf bet oluşan sinyallerin özelliklerini anlama çabalarının devam edeceğini aktardı. Uyduların daha az radyasyona maruz kalarak ömürlerinin uzatılmasına yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirten İnan, Türkiye’nin Antarktika kampının bilimsel çıktılarıyla ülkenin görünürlüğünün artacağını vurguladı.