Çoban Adası’nda Helenistik ve Osmanlı Dönemlerine Ait 10 Gemi Enkazı Bulundu

featured

Yunanistan Kültür Bakanlığı’ndan Yapılan Açıklamaya Göre

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Ege Denizi’nin güneyinde bulunan Çoban Adası’nda gerçekleştirilen sualtı arkeolojik araştırmalarının sonuçlarını açıkladı.

10 Farklı Döneme Ait Gemi Enkazları Ortaya Çıkarıldı

Açıklamada, Helenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait olduğu belirtilen toplam 10 gemi enkazının keşfedildiği vurgulandı. Enkazlardan bazılarının İspanya, İtalya ve Afrika kıyılarından gelen malları taşıdığı belirtildi.

Araştırmanın Detayları

Yapılan incelemeler sonucunda, MÖ 3000 ile MS 300 yılları arasına tarihlenen gemi enkazlarına rastlandığı bildirildi. Ulusal Araştırma Vakfı ekibinin, 2019 yılından bu yana Kültür Bakanlığı ile işbirliği içinde adada dört araştırma görevini başarıyla tamamladığı ifade edildi.

Önemli Buluntular

Açıklamada, araştırma sonuçları arasında Roma dönemine ait seramik şişeler, Arkaik döneme ait taştan yapılmış bir çapa ve MS 150-170 yıllarına ait İspanyol amforaları gibi önemli nesnelerin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Belgesel Haline Getirilecek

Yakalanan keşiflerin, belgesel şeklinde düzenlenerek önde gelen uluslararası arkeolojik film festivallerinde sergileneceği de duyuruldu.