Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Görüşe Açıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği hakkında kılavuz taslağını ilgili kurum ve kuruluşların değerlendirmesine sundu. Bu taslağa göre, gıda ürünlerinin etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklamlarında kullanılan beslenme beyanlarının tüketicilerin yanıltılmasını önlemek ve doğru bilgilendirilmesini sağlamak amaçlanıyor.
Beslenme Beyanlarına İlişkin Önemli Noktalar
Beslenme beyanları, yanlış, yanıltıcı veya şüphe uyandırmayacak şekilde, ortalama tüketicinin anlayabileceği bir dille olmalıdır. Ticari marka veya özel isimler beslenme beyanı olarak kullanılabilir ancak belirli koşullara uyulmalıdır. Görseller de beslenme beyanı olarak kullanılabilecek ancak tüketiciyi endişelendirmemelidir. Beyan ifadeleri eşdeğer şekillerde de kullanılabilir.
Vitamin, mineral ve lif gibi besin öğeleri için belirlenen koşulları sağlayan gıdalar için belirli beyanlar yapılabilir. Enerji değeri açısından azaltılmış ürünler için “light”, “hafif” gibi ifadeler kullanılabilirken, karşılaştırmalı beyanlar sadece benzer ürünler arasında yapılabilir.
İlave Şeker Beyanı ve Kısıtlamaları
Özellikle “İlave şeker içermez/şeker ilavesiz” beyanı için belirli kısıtlamalar getirilmiştir. Bu beyanı yapabilmek için gıdaya eklenen herhangi bir monosakkarit veya disakkarit bulunmamalıdır. Tatlandırıcı özellikteki maddelerin de gıdaya eklenmediği doğrulanmalı ve doğal olarak şeker içerdiği belirtilmelidir.