Türk Böbrek Vakfı’ndan Sağlık İpuçları: “Senede Bir Gün”

featured

Böbrek Sağlığına Dikkat Çekmek İçin Bilgilendirici Etkinlik

Türk Böbrek Vakfı, Bakırköy Meydanı’nda “Senede Bir Gün” temasıyla düzenlediği etkinlikte vatandaşlara yılda 1 kez düzenli kontrolün önemini vurguladı.

Sağlıklı Beslenme ve Hareket Önerileri

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, sağlıklı beslenme, düzenli hareket etme ve periyodik doktor kontrollerinin sağlığı korumanın en etkili yolları olduğunu belirtti. Özellikle şeker ve unlu mamullerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Şekerli ve Yağlı Yiyeceklerden Kaçının

Erk, özellikle Ramazan ayında şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini, su yerine gazlı içecek ve kahve tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Böbrek Sağlığının Önemi ve Kronik Böbrek Hastalığı

Timur Erk, kronik böbrek hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediğini vurgulayarak dünyada yaklaşık 2 milyon kişinin diyalize girdiğini aktardı. Türkiye’de 63 bin kişinin diyalize girdiğini ve bunların sadece yüzde 22’sinin böbrek nakli için sırada beklediğini belirtti.

Türkiye’nin Böbrek Sağlığındaki Yeri

Erk, Türkiye’nin diyaliz hizmetlerinde iyi bir konumda olduğunu ve Avrupa Birliği’nde ilk 3’e girdiğini belirterek, ülkemizde böbrek nakli ve diyaliz hizmetlerinin devlet tarafından sağlandığını ve bu durumun dünyanın gelişmiş ülkelerinde olmadığını vurguladı.