Talasemi Hastalığı ve Genetik Geçiş
Cem YILDIRIM/ANKARA – Talasemi (Akdeniz anemisi), Türkiye’de ve dünyada en yaygın görülen genetik hastalıklardan biridir. Ülkemizde akraba evliliklerinin sık olması, talasemi hastalığının görülme sıklığını arttırıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, her yıl dünyada en az 365 bin talasemi hastasının doğduğunu ve Türkiye’de 1,5 milyon talasemi taşıyıcısı bulunduğunu belirtiyor.
Talasemi Belirtileri ve Tedavisi
Talasemi, ciddi kansızlık ve buna bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, solgunluk, çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Anne ve babadan gelen taşıyıcı genlerin yol açtığı bu hastalık, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi sürecinde düzenli demir düzeyi takibi, kalsiyum ve D vitamini takviyesi gereklidir. Ayrıca, tüm talasemililerin hepatit A ve B aşılarını olmaları önemlidir.
Talasemi Testi ve Önemi
2018’de Türkiye’de evlilik öncesi talasemi testi zorunlu hale getirildi. Çiftlerin taşıyıcı genlere sahip olup olmadığı tespit edilerek, doğacak çocuklarının durumu önceden hesaplanabilmektedir. Bu sayede talasemi hastalığının genetik geçişini engellemek ve sağlıklı nesillerin oluşmasını sağlamak mümkündür.