Duygusal Açlık ile Gerçek Açlık Arasındaki Farkları Anlamak

featured

Gizem Deniz: Gerçek Açlık Nasıl Anlaşılır?

Fizyolojik Açlık:

Fizyolojik açlık besin alındıktan belli bir süre geçtikten sonra enerji düşmesiyle beslenme ihtiyacına bağlı olarak gelişen acıkmadır. Bu açlık çeşidinde mide tarafından beyne ‘yemek ye’ sinyalleri gönderilir. Midede kazınma hissi, gurultu ve hafif baş dönmesi gibi belirtiler görülür. Uzun süreli fiziksel açlık durumunda kan şekeri düşebilir, konsantrasyon problemleri yaşanabilir ve yorgunluk hissi oluşabilir.

  • Fiziksel açlık betvole yavaş yavaş ortaya çıkar ve ertelenebilir.
  • Kişiler açlık hissinden kaynaklı gergin, mutsuz olabilir.
  • Kişiler doyduklarını hissettiklerinde yemeği bırakır ve daha fazla yemek yeme arzusu içinde değildir.

Duygusal Açlık:

Duygusal açlık; yaşanan üzüntü, sıkıntı, kaygı, stres, depresyon gibi duygusal nedenlere bağlı olarak sürekli yemek yeme isteği içinde olma durumudur. Bu durumda açlık aniden ortaya çıkar ve ertelenemez. Kişiler gergin, betvole giriş mutsuz, öfkeli hissettikleri zaman yeme ihtiyacı duyarlar.

  • Duygusal açlığa sahip kişilerde öğünler ve besin gruplarından ziyade tek bir yiyeceğe yönelme görülür.
  • Duygusal açlıkta hissedilen doygunluk hissi, fiziksel açlıkta hissedilmez.
  • Fiziksel anlamda bir besine ihtiyaç duyulmamasına rağmen kişi yemeğe yönelir ve porsiyonlarını ayarlayamaz.

Duygusal Açlığın Tedavisi ve Başa Çıkma Yolları

Duygusal açlık belirtileri görmezden gelinirse ilerleyebilir ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumda bet vole beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, psikiyatrik destek alınması ve uygun beslenme rutininin oluşturulması önemlidir.

Öneri:

Yeme-içme bozukluğunun tedavisinde doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve psikiyatrik destek alınması hayati öneme sahiptir. Eğer duygusal açlık sorunu yaşıyorsanız, bir diyetisyen ve psikiyatristten destek alarak sağlıklı bir yaşam tarzına adım atabilirsiniz.