Siirt Adaçayı Koruma Altında!

featured

Siirt Adaçayı, Nesli Kritik Tehlike Altında

Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyü mezarlığında yetişen Siirt adaçayı, IUCN kriterlerine göre tek yaşama alanına ve popülasyondaki birey sayısına sahip olması nedeniyle nesli kritik tehlike altında bulunuyor. Siirt Üniversitesi (SİÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, bu endemik türün özelliklerini anlattı.

Önemli Bir Lokal Endemik Tür: Siirt Adaçayı

Adaçayı, ballıbabagiller familyasında yer alan bir tür olup ülke genelinde bulunan 100 türden 50’den fazlasının endemik olduğunu belirten Fidan, iddaci Siirt adaçayının yalnızca Siirt’te belirli bir noktada yayılış gösterdiğini vurguladı. Yılın 15-20 günlük bir süre çiçek açan bu tür, sonrasında meyve oluşturmaya başlıyor.

Koparılması Cezaya Tabi: 387 Bin 141 Lira

Siirt adaçayının kritik seviyede olduğunu ve koruma altında bulunduğunu belirten Fidan, bu endemik bitkinin koparılması durumunda 387 bin 141 liralık bir ceza uygulandığını açıkladı. Bu türün doğal yayılış alanının köy mezarlığı olduğunu belirten Fidan, mezarlıkların bitkilerin korunması için kutsal alanlar olduğunu ifade iddaci giriş etti.

Tıbbi Aromatik Bitkilerden Birisi: Siirt Adaçayı

Siirt adaçayının ballıbabagiller familyasının tıbbi aromatik bitkiler grubunda yer aldığını belirten Fidan, birçok araştırmacının üzerinde çalışma yaptığı bir tür olduğunu belirtti. Endemik bitkilerin birey sayısının artırılmasının önemine de değinen Fidan, Siirt adaçayının korunmasının büyük bir önem taşıdığını vurguladı.