Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi Belek’te Devam Ediyor

featured

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) tarafından yürütülen proje kapsamında…

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), nesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı Belek ve Kızılot kumsallarında uzun yıllardır “Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi”ni başarıyla sürdürüyor. Her yıl biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden öğrenciler, deniz kaplumbağaları için gönüllü olarak yer alıyor.

2023’te 153 Bin Yavru Denize Ulaştırıldı

Geçen yıl Belek ve Kızılot kumsallarında toplamda 153 bin yavru deniz kaplumbağasının denize ulaştırıldığını belirten EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, sezonun 15 Mayıs’ta başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam ettiğini açıkladı. Belek’te 80, Kızılot’ta ise 40 gönüllünün minimum 2 aylık sürelerle projede yer aldığını ifade etti.

Her Gün Sahili Gezip Yuvaları Buluyorlar

Gönüllülerin Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’ne ait hoşgörü bahçesindeki kamp alanında konakladığını ve her gün sahil bölgelerini taradığını vurgulayan Dr. Canbolat, ekiplerin yuvaları bulup kayıt altına aldığını, bilimsel veriler topladığını ve turistlere bilgilendirme yaptığını belirtti. Ayrıca, günlük olarak verilerin bilgisayarlara girildiğini ve ekip toplantıları yapıldığını aktardı.

Dr. Canbolat, projeye dünyanın birçok ülkesinden gelen gönüllülerin de destek verdiğini sözlerine ekledi.