Türkiye’de Sıcak Hava Erken Çiçek Açmaya Neden Olabilir

featured

İstanbul’da Eriğin Erken Çiçek Açması

Türkiye genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, İstanbul’da yaşanan sıcak hava erik ağaçları başta olmak üzere bazı bitkilerin erken çiçek açmasına neden oldu. Mart ayının ortasından itibaren çiçek açması beklenen ağaçlar, ‘Yalancı bahar’a aldanmış oldu.

Uzmanların Uyarısı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, erken çiçeklenen ağaçların tarımı da olumsuz etkileyebileceğini ve gıda fiyatlarında artışa sebep olabileceğini belirtti. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin bitkilerin çiçeklenme döngüsünü etkilediğini vurguladı.

İklim Değişikliğinin Etkisi

Prof. Dr. Tolunay, ülkemizde sıcaklıkların ortalamanın üzerinde seyretmesinde iklim değişikliğinin etkisinin olduğunu ifade etti. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte bitkilerin çiçek açma döneminin değiştiğini ve bu durumun tarım ve gıda üretimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Gıda Fiyatlarına Yansımaları

Prof. Dr. Tolunay, sıcak hava dalgasının tarımı ve meyve üretimini olumsuz etkileyebileceğini, meyve veriminin azalabileceğini ve bu durumun gıda fiyatlarına yansıyabileceğini söyledi. Ayrıca, meyve ağaçlarının kış aylarında gereken soğuklamayı alamamasının sonuçlarının da gıda fiyatlarına etki edebileceğini belirtti.