MEŞHER’DE ÇOCUKLAR İÇİN
 ÇEVRİMİÇİ ATÖLYELER BAŞLIYOR 

featured

İstiklal Caddesi’nin sanat duraklarından Meşher, düzenleyeceği çevrimiçi çocuk atölyeleri ile çocukların sosyal ve kültürel gelişimlerinin önemli bir parçası olan sanatı sevdirmeyi, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefliyor. Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı sergisiyle 1850 ve 1950 seneleri arasında Türkiye’de yaşamış sanatçı kadınların eserlerinden bir seçkiyi sergilemeye devam eden Meşher’de, 26 Mart Cumartesi günü başlayacak atölyeler arasında Eskiz Defteri Oluşturma Atölyesi, Otoportre Atölyesi, Heykel Atölyesi ve Pinhole Atölyesi bulunuyor. Atölyelerde sanatla ilgili yeni kelimeler ve kavramlar öğrenecek 8-12 yaş arası çocuklar, sergide yer alan eserleri yorumlama fırsatı bulacak ve kendi sanat eserlerini üretecek. 15 kişilik kontenjanla ücretsiz olarak düzenlenecek atölyelere katılım için [email protected] adresinden kayıt yaptırmak yeterli.  

Çiğdem Simavi hâmiliğinde ve ÜNLÜ & Co sponsorluğunda düzenlenen, küratörlüğünü Deniz Artun’un üstlendiği Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı sergisiyle Meşher, Türkiye’de çağdaş sanat alanında çalışan sanatçı kadınları köklerini keşfetmeye davet ediyor. Açıldığı 9 Ekim 2021 tarihinden bu yana yoğun ilgi gören sergi 29 Mayıs 2022’ye kadar uzatıldı.

Eskiz Defteri Oluşturma Atölyesi

“Sanatçı Defterimden Sayfalar” ismi ile düzenlenecek etkinlikte çocuklar, sergide yer alan sanatçılardan Belkıs Mustafa, Halet Çambel, Maryam Özacul (Özcilyan) ve Nevin Edhem’in eserlerinden yola çıkarak kendi sanatçı defterlerini yaratacaklar. Karton, makas, yapıştırıcı gibi malzemelerle yaratıcılıklarını gösterecek olan çocuklar, ilham aldıkları sanatçıların defterlerini incelerken onların nelerden beslendiklerini, sanatsal değişim ve gelişimlerini öğrenecek. Etkinlik, 26 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te başlayacak. 

Heykel Atölyesi

Sergideki heykel sanatçılarından ilhamla oluşturulacak etkinlikte, birer heykeltıraşa dönüşecek çocuklar, kendi eserlerini yaratacak. Sergide yer alan eserlerin izlenmesiyle başlayacak etkinlikte çocuklara Lerzan Bengisu, Sabiha Bengütaş, Nasip İyem ve Zerrin Bölükbaşı’nın eserleri yol gösterecek. Heykellerin ve büstlerin hangi malzemelerle yapıldığını öğrenecek olan çocuklar, ellerindeki kil, sünger, akrilik boya gibi malzemelerle kendi sanat eserlerini üretecek. 

Otoportre Atölyesi

Etkinliğe otoportrenin ne olduğu sorusunun yanıtıyla başlayacak çocuklar, özçekim (selfie) ve otoportre kavramlarının benzerlikleri ve farklılıkları üzerine sohbet edecek. Sergide bulunan Melek Celal Sofu, Vildan Gizer, Naile Akıncı, Semiha Berksoy, Güzin Duran ve Sara Farhi Huntzinger gibi sanatçıların otoportrelerini inceleyecek çocuklar, bu sanatçıların eserlerinden yola çıkarak kendi otoportrelerini yaratacak. 

Pinhole Atölyesi

Fotoğraf sanatına ilişkin eğlenceli bilgilerin paylaşılacağı pinhole etkinliğinde çocuklar kendi fotoğraf makinelerini tasarlayacak ve kendi eserlerini yaratacaklar. Sergide bulunan Maryam Şahinyan, Semiha Es, Yıldız Moran, Elisa Pante Zonaro ve Hatice Şahiye Barlas’ın eserlerinden ilham alacak çocuklar, siyah karton, suluboya ve ayakkabı kutusu gibi birkaç malzeme ile tasarlayacakları pinhole kameralarını kullanma fırsatı bulacaklar.