İzmir’de Zemin Çökme Sorunuyla Karşı Karşıya

featured

İzmir’de Deniz Seviyesinin Yükselmesi ve Zemin Çökmesi İleride Risk Oluşturuyor

İzmir’de her yıl 1 ile 1,5 santimetre arasında zeminin çökmesi, deniz seviyesindeki yükselişin ortalamayı aşmasına neden oluyor. Bu durum, Alsancak Kordon başta olmak üzere sahil bölgelerinin ileride sular altında kalma riskini arttırıyor.

Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın Uyarıları

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in en büyük sorununun zemin çökme problemi olduğunu belirtti. Yaşar, İzmir’de deniz seviyesinin yılda ortalamanın altında yükseldiğini ve kentin çökme sorunu yaşadığını vurguladı.

Binaların Yapımında Kot Yükseltme Önerisi

Prof. Dr. Yaşar, binaların yapımı sırasında kot yükseltmenin önemine dikkat çekerek, İzmir’de alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu. Kentteki yağışlarda suyun içeri girmesinin arttığını belirten Yaşar, 50 yıl içinde deniz suyunun Basmane’ye kadar gelebileceği uyarısında bulundu.

Çözüm Önerileri

Prof. Dr. Yaşar, İzmir’in çökme sorununu çözmek için set çekmenin ve duvar yapmanın yeterli olmayacağını ifade etti. Kot yükseltme veya alanı terk etme gibi stratejiler üzerinde durulması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, kentin çökme sorununun ilerleyen yıllarda daha büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.